lage rugkLACHTEN: informatie

Lage rugpijn is de meest voorkomende klacht aan het lichaam. Bijna iedereen krijgt in zijn/haar leven een keer last van rugklachten. In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf over. De duur van de pijn is in de meeste gevallen minder dan zes weken en je ervaart wat stijfheid. Oefeningen helpen bij de verlichting en het herstel van je klachten. 

de lage rugpijn oplossingen van beweegzorg online

begrijp je lage rugpijn

Als je begrijpt hoe je lijf werkt en klachten ontstaan kan je klachten in de toekomst voorkomen. Beweegexpert Fysio Frank geeft uitleg en tips over de werking van je onderrug. Zo krijg je vertrouwen in wat je lijf kan en raak je meer gemotiveerd om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?

Herken je één of meer van de volgende punten? Neem dan contact op met je huisarts.

  • Koorts
  • Sufheid
  • Zweten
  • Hevige pijn in het been met uitvalsverschijnselen
  • Problemen met ontlasting
  • Misselijkheid en overgeven

  Bij slechts een klein deel van de mensen met lage rugklachten is er een aantoonbare oorzaak zoals botbreuken, zenuwbeknellingen, bloedingen, botkanker of bepaalde reumavormen.

   wat heb ik?

   Je hebt pijn en ervaart stijfheid in de onderrug. Hierdoor kun je moeizaam buigen, strekken en draaien. De pijn kan geleidelijk zijn ontstaan na een tijd lang niet bewegen. Of deze is plotsklaps ingeschoten. Het kan ook zijn dat je uitstralende pijn ervaart rondom de heup en in het been. Dit valt allemaal onder de term aspecifieke lage rugklachten. Herken je ook hevige uitstralende pijn bij hoesten, niezen, of druk zetten bij de stoelgang? Dan zou er een andere oorzaak kunnen zijn, kijk dan eens bij de specifieke lage rugklachten.

   Door de intense pijnprikkel is er een reactie in je lijf aangezet die leidt tot: minder beweging zodat er aan herstel kan worden gewerkt, meer ruimte in het pijnlijke gebied door toename van vocht, toegenomen temperatuur en roodheid als gevolg van dit proces en om het proces te optimaliseren. Dit proces duurt enkele dagen en start meteen. Je kan dit niet stoppen, omarm het.

    hoe lang gaan mijn lage rugklachten duren?

    Lage rugpijn verdwijnt meestal spontaan tussen de 4 en 6 weken in ongeveer 90% van de gevallen. Bij een langer beloop spreek je van subacute aspecifieke lage rugklachten, deze duren tussen de 7 en 12 weken lang. Bij een langere duur worden de klachten chronisch genoemd. Dit is niet het geval voor de meeste mensen, daarvan duren de klachten dus ongeveer een maand. In die periode is het goed om grip te krijgen op je klachten en vertrouwen te hebben in het natuurlijk herstel van je lijf. Bij een normaal beloop zie je dat de pijn en stijfheid afneemt en de beweeglijkheid toeneemt.

     hoe kan ik mijn lage rugpijn onder controle krijgen?

     Je kan dus de eerste paar dagen verwachten dat je minder kan bewegen in je rug, dat het rood, warm en pijnlijk is. Dit is normaal en je hoeft je geen zorgen te maken. De consequentie is dat je ondanks de klachten toch nog in beweging wil zijn en waarschijnlijk minder pijn wil beleven. Je klacht heeft PEACE & LOVE nodig.

      Protect

      Bescherm je rug de eerste dagen door minder beweging toe te laten. Je helpt daarbij je eigen lijf in zijn natuurlijk herstellend vermogen. In de eerste dagen is de pijn je gids om te kijken of je al meer kan bewegen. Luister dus goed naar deze signalen

      Elevate

      Bij acute klachten aan de onderrug is het onmogelijk om dit lichaamsdeel hoger te leggen dan het hart zoals bij een arm of been. Je wil dit omdat je dan de passieve flow van vocht naar het hart en vaatsysteem helpt. Het kan wel fijn voelen om op je buik te liggen met een kussen onder je buik. Er is echter geen bewijs dat dit de flow beïnvloedt.

      Avoid anti-inflammatory modalities

      De reactie die ontstaat bij (dreigende) weefselschade is een ontstekingsreactie. Anti-inflammatoire middelen remmen deze reactie en zijn in de acute fase niet op zijn plaats. Pijnstilling kan beter door gebruik van andere medicijnen, thuisarts geeft meer informatie over medicijngebruik. Je wil juist het natuurlijk herstel van je lijf zijn gang laten gaan, de ontstekingsreactie is het systeem dat je daarbij helpt. Koelen is ook een manier om de reactie te vertragen, dit is ook niet gewenst. Je wil juist dat er warmte ontstaat om de enzymwerking te optimaliseren.

      Compress

      De toepassing van compressie kan worden gedaan door huisartsen, fysiotherapeuten of verpleegkundigen. Compressie of druk bij gebieden die rondom onder druk gezet kunnen worden verminderen verdere schade in een gewricht of rondom liggende structuren. Compressie kun je bijvoorbeeld heel goed bij een enkelblessure toepassen. Dit is bij de rug onmogelijk extern te creëren. Wat wel helpt is bewegen, door de belasting op de gewrichten toe te laten zonder beweging van de beschadigde gewrichten kun je het natuurlijk herstel helpen.

      Educate

      Doe kennis op over je klacht. Door meer te weten over de klachten kun je er beter mee omgaan. De informatie die op deze website aanwezig is kun je heel goed inzetten om informatie op te doen over je klacht. Zo kom je er achter wat je kan verwachten tijdens je rugklachten.

      Load

      Je lijf heeft baat bij belasting van je lijf. Het is ervoor ontworpen en zelfs bij klachten ben je nog in staat er mee te bereiken wat je wil bereiken. Begin binnen enkele dagen zo snel mogelijk weer je dagelijkse bezigheden te doen en let daarbij goed op signalen die erop duiden dat je te snel wil. Neemt de pijn toe? Dan is het te vroeg. Kun je op een andere manier wel bewegen? Dan bevordert dit je herstel en bouwt het aan je weefseltolerantie

      Optimism

      Heb vertrouwen in een goede afloop! Alle signalen die je ervaart tijdens je rugpijn zijn bedoeld om je te gidsen naar een optimaal herstel. Je hebt pijn en stijfheid omdat je aan het herstellen bent, niet omdat je iets fout doet. Je zoekt je grenzen op van wat je kan waarbij je deze signalen ook gaat opmerken. Zo ben je meteen in beweging en werk je positief mee aan het herstellen van je rugklachten.

      Vascularisation

      Klachten aan je bewegend lichaam omvatten ook matig intensieve beweegactiviteiten. Je wil daarbij een verhoogde hartslag voelen, meer beweging en een hoger ademritme. Vormen van matig intensieve beweegactiviteiten zijn: wandelen, fietsen, traplopen, oefeningen voor uithoudingsvermogen en kracht en de beweegprogramma’s van Beweegzorg Online.

      Exercise

      Training helpt bij het herstel van klachten en vermindert het risico op een herhaling van klachten. Je bouwt er aan je kracht, uithoudingsvermogen, mobiliteit en controle. Beweegzorg Online heeft beweegprogramma’s die je kan volgen om structureel aan je conditie te bouwen.

      wat is de oorzaak van mijn lage rugklachten?

      Lage rugpijn heeft veelal een onbekende oorzaak. Wel is bekend dat er een aantal risicofactoren zijn die veelal aanwezig zijn bij mensen met lage rugklachten:

       leefstijl

       • Roken
       • Overgewicht en zwaarlijvigheid
       • Slechte lichamelijke conditie

       werk

       • Stress
       • Herhaalde werkzaamheden
       • Zware werkzaamheden

       houding

       • Veel en lang autorijden
       • Lang staan
       • Lang zitten

       specifieke lage rugklachten

       Bij slechts een klein deel van de mensen met lage rugklachten is er een aantoonbare oorzaak zoals botbreuken, zenuwbeknellingen, bloedingen, botkanker of bepaalde reumavormen.

       Deze klachten hebben duidelijk een ander klachtenbeeld waarbij het beloop ook anders is. Een huisarts of een fysiotherapeut kan je helpen bij het uitsluiten van een specifieke oorzaak. Oefenen kan echter altijd. Beweegzorg Online geeft je de mogelijkheid om oefeningen uit te proberen, als je merkt dat deze oefeningen verlichting geven bij specifieke rugklachten, dan kun je deze uitvoeren. Als dit niet het geval is, dan kun je het beste contact opnemen om een persoonlijk beweegprogramma op te laten stellen.

       Oefeningen zijn een hulpmiddel om in beweging te blijven, zowel bij aspecifieke rugklachten als bij specifieke rugklachten. Zonder consultatie van een huisarts of fysiotherapeut is echter niet direct vast te stellen of er sprake is van een specifieke of een aspecifieke oorzaak. Bij een afwijkend beloop of klachtenbeeld wordt geadviseerd om eerst een zorgprofessional te raadplegen.

        Je weet nu meer van je eigen lijf tijdens lage rugklachten. Nu is het tijd om deze kennis in beweging te zetten. Rugklachten hebben PEACE & LOVE nodig, het verschilt per moment wat dit inhoudt.

        In de eerste dagen kun je rustig aan bewegen op aanwijzen van je lijf. Je respecteert de pijn en accepteert de stijfheid omdat dit signalen zijn die passen bij het herstelproces op dit moment. Je vermijdt anti-inflammatoire modaliteiten zoals koelen en ontstekingsremmers en je blijft wel in beweging. Je hebt goede zin en vertrouwt op een positieve afloop van de klachten.

        Na een paar dagen merk je dat het bewegen alweer beter gaat en dat de signalen zich minder vaak laten horen. Je doet meer oefeningen zonder pijn en de stijfheid neemt ook af. Je kan dus meer belasten zonder klachten. In de komende weken neemt de pijn verder af en vermindert de stijfheid. Je bent na 4 tot 6 weken hersteld van je klachten.

        Nu wil je ervoor zorgen dat je weer fit raakt, je start bijvoorbeeld met een beweegprogramma om te werken aan je mobiliteit, kracht en uithoudingsvermogen gericht op je onderrug. Zo verminder je de kans op een volgende keer rugklachten.

        Ook ben je nu bewuster bezig met je lijf tijdens je dagelijkse bezigheden. Je ziet in dat de factoren die het risico op rugklachten doen toenemen zijn te veranderen. Jij hebt dit zelf in de hand. De eerste stap is gezet door een programma van Beweegzorg Online te volgen, de volgende is een definitieve stap naar een bewogen en gezond leven. Vaarwel risico’s, hallo gezonde Jij met je actieve leefstijl.

         lage rugpijn oefeningen

         Bij de meeste lage rugklachten is het aan te raden in beweging te blijven. Hier vind je oefeningen die je helpen om beter te bewegen. Al deze oefeningen zijn gratis en uit te voeren vanuit huis.

         Heb je last van stijfheid en ben je op zoek naar verlichting van je klachten?
         Kijk dan bij lage rugpijn oefeningen voor mobiliteit

         Wil je klachten voorkomen en je houding verbeteren? Kijk dan bij lage rugpijn oefeningen voor kracht 

         online begeleiding

         Heb je vragen of heb je hulp nodig? Fysio Frank helpt je graag op weg. 

         veelgestelde vragen

         vind hier antwoord op de meest gestelde vragen

         online fysiotherapie

         Plan een online consult fysiotherapie in bij Fysio Frank 

         chat met ons

         stel je vragen via de chat