heupkLACHTEN: informatie

Naast oefeningen is beweegzorg Online ook de vindplaats voor informatie over je lijf. Zowel achtergrondinfo over klachten alsook hoe je lijf in elkaar zit op het gebied van spieren en gewrichten. Wij delen graag onze kennis in begrijpelijke taal zodat je er ook iets mee kan, het is de bedoeling dat jij er uiteindelijk beter mee kan worden. Dit doen we aan de hand van een aantal vragen.

de heuppijn oplossingen van beweegzorg online

begrijp de pijn in je heup

Als je begrijpt hoe je lijf werkt en klachten ontstaan kan je klachten in de toekomst voorkomen. Beweegexpert Fysio Frank geeft uitleg en tips over de werking van je heup. Zo krijg je vertrouwen in wat je lijf kan en raak je meer gemotiveerd om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?

Herken je één of meer van de volgende punten? Neem dan contact op met je huisarts.

  • Koorts
  • Sufheid
  • Zweten
  • Hevige pijn in het been met uitvalsverschijnselen
  • Problemen met ontlasting
  • Misselijkheid en overgeven

  Slechts een klein deel van de mensen met heupklachten heeft een specifieke oorzaak zoals artrose, botkanker, bepaalde reumavormen, botbreuken, zenuwbeknellingen of bloedingen.

   wat heb ik?

   Je hebt een stekende pijn in je bil, of je hebt stekende pijn aan de heupbotten waardoor je na wandelen veel. Pijn ervaart. Het is niet alleen na het wandelen, je ervaart het ook als je lang hebt gezeten en je wil weer overeind. De pijnlijke plek in je bil is hinderlijk bij het zitten en je krijgt hem er niet uit door te wandelen. Heupklachten zijn divers en kunnen meerdere oorzaken hebben. De klachten die vaak gepaard gaan met een verminderde belastbaarheid duiden meestal op stekende pijnen rond de heup en/of in je bil. Met name herhaalde bewegingen zijn vervelend zoals wandelen. Dit duidt op een ontstekingsbeeld van de slijmbeurs of de aanhechtingen van de heupspieren.

    hoe lang gaan mijn heupklachten duren?

    Heupklachten die berusten op een ontstekingsbeeld verdienen rust en daarna belasting. Zeker als de klachten snel optreden is het verstandig de opbouw van oefenen langzaam aan te pakken. Deze klachten hebben daarnaast de neiging om verstoppertje te spelen, je denkt er af te zijn maar dan komt het toch weer terug, de hersteltijd is namelijk 12 weken waarvan grofweg de laatste 6-8 weken redelijk pijnvrij zijn, zeker als je de belasting niet opschroeft. Maar dit is juist nodig om de klachten voorgoed vaarwel te zeggen. Je wil namelijk beter zijn dan je was voordat je klachten kreeg, Dit kost tijd, maar wees geduldig en oefen met regelmaat. Dan komt het goed.

     hoe kan ik mijn heuppijn onder controle krijgen?

     Je kan dus de eerste paar dagen verwachten dat je minder kan bewegen in je heupen, dat het rood, warm en pijnlijk is. Dit is normaal en je hoeft je geen zorgen te maken. De consequentie is dat je ondanks de klachten toch nog in beweging wil zijn en waarschijnlijk minder pijn wil beleven. Je klacht heeft PEACE & LOVE nodig.

      Protect

      Bescherm je heupen de eerste dagen door minder beweging toe te laten. Je helpt daarbij je eigen lijf in zijn natuurlijk herstellend vermogen. In de eerste dagen is de pijn je gids om te kijken of je al meer kan bewegen. Luister dus goed naar deze signalen

      Elevate

      Bij acute klachten in de heupen is het onmogelijk om dit lichaamsdeel hoger te leggen dan het hart zoals bij een arm of been. Je wil dit omdat je dan de passieve flow van vocht naar het hart en vaatsysteem helpt. Pijnvrij bewegen en fietsen is wel aanbevolen. Er is echter geen bewijs dat dit de flow beïnvloedt.

      Avoid anti-inflammatory modalities

      De reactie die ontstaat bij (dreigende) weefselschade is een ontstekingsreactie. Anti-inflammatoire middelen remmen deze reactie en zijn in de acute fase niet op zijn plaats. Pijnstilling kan beter door gebruik van andere medicijnen, Thuisarts.nl geeft meer informatie over medicijngebruik. Je wil juist het natuurlijk herstel van je lijf zijn gang laten gaan, de ontstekingsreactie is het systeem dat je daarbij helpt. Koelen is ook een manier om de reactie te vertragen, dit is ook niet gewenst. Je wil juist dat er warmte ontstaat om de enzymwerking te optimaliseren.

      Compress

      De toepassing van compressie kan worden gedaan door huisartsen, fysiotherapeuten of verpleegkundigen. Compressie of druk bij gebieden die rondom onder druk gezet kunnen worden verminderen verdere schade in een gewricht of rondom liggende structuren. Compressie kun je bijvoorbeeld heel goed bij een enkelblessure toepassen. Dit is bij de heup onmogelijk extern te creëren. Wat wel helpt is bewegen, door de belasting op de gewrichten toe te laten zonder beweging van de beschadigde gewrichten kun je het natuurlijk herstel helpen.

      Educate

      Doe kennis op over je klacht. Door meer te weten over de klachten kun je er beter mee omgaan. De informatie die op deze website aanwezig is kun je heel goed inzetten om informatie op te doen over je klacht. Zo kom je er achter wat je kan verwachten tijdens je heupklachten.

      Load

      Je lijf heeft baat bij belasting van je lijf. Het is ervoor ontworpen en zelfs bij klachten ben je nog in staat er mee te bereiken wat je wil bereiken. Begin binnen enkele dagen zo snel mogelijk weer je dagelijkse bezigheden te doen en let daarbij goed op signalen die erop duiden dat je te snel wil. Neemt de pijn toe? Dan is het te vroeg. Kun je op een andere manier wel bewegen? Dan bevordert dit je herstel en bouwt het aan je weefseltolerantie

      Optimism

      Heb vertrouwen in een goed afloop! Alle signalen die je ervaart tijdens je heupklachten zijn bedoeld om je te gidsen naar een optimaal herstel. Je hebt pijn en stijfheid omdat je aan het herstellen bent, niet omdat je iets fout doet. Je zoekt je grenzen op van wat je kan waarbij je deze signalen ook gaat opmerken. Zo ben je meteen in beweging en werk je positief mee aan het herstellen van je heupklachten.

      Vascularisation

      Klachten aan je bewegend lichaam omvatten ook matig intensieve beweegactiviteiten. Je wil daarbij een verhoogde hartslag voelen, meer beweging en een hoger ademritme. Vormen van matig intensieve beweegactiviteiten zijn: wandelen, fietsen, traplopen, oefeningen voor uithoudingsvermogen en kracht en de beweegprogramma’s van Beweegzorg Online.

      Exercise

      Training helpt bij het herstel van klachten en vermindert het risico op een herhaling van klachten. Je bouwt er aan je kracht, uithoudingsvermogen, mobiliteit en controle. Beweegzorg Online heeft beweegprogramma’s die je kan volgen om structureel aan je conditie te bouwen.

      wat is de oorzaak van mijn heupklachten?

      Heupklachten hebben veel verschillende oorzaken. Het kan zijn dat er op latere leeftijd klachten ontstaan door artrose en inactiviteit. Op jongere leeftijd kan bekkeninstabiliteit of een aangeboren standsafwijking de oorzaak zijn. Voor klachten die uit het niets ontstaan en die zonder aanwijsbare reden er opeens zijn is niet altijd een duidelijke verklaring. Daarvan kan de reden zijn dat je een peesontsteking hebt of een slijmbeursontsteking. Bij een snapping hip speelt beenlengteverschil een rol. Zoals je ziet is het een diverse verzameling aan klachten. De aanpak van deze klachten is veelal wel gelijk en gericht op het verbeteren van de belastbaarheid.

       Oorzaken

       • Beschadiging van de pezen

       • Ontsteking van de pezen

       • Ophoping van kalk in de pezen

       • Slijmbeursontsteking

       • Artrose

       • Snapping hip

       Je weet nu meer van je eigen lijf tijdens heupklachten. Nu is het tijd om deze kennis in beweging te zetten. Heupklachten hebben PEACE & LOVE nodig, het verschilt per moment wat dit inhoudt.

       In de eerste dagen kun je rustig aan bewegen op aanwijzen van je lijf. Je respecteert de pijn en accepteert de stijfheid omdat dit signalen zijn die passen bij het herstelproces op dit moment. Je vermijdt anti-inflammatoire modaliteiten zoals koelen en ontstekingsremmers en je blijft wel in beweging. Je hebt goede zin en vertrouwt op een positieve afloop van de klachten.

       Na een paar dagen merk je dat het bewegen alweer beter gaat en dat de signalen zich minder vaak laten horen. Je doet meer oefeningen zonder pijn en de stijfheid neemt ook af. Je kan dus meer belasten zonder klachten. In de komende weken neemt de pijn verder af en vermindert de stijfheid. Je bent na 8 tot 12 weken hersteld van je klachten.

       Nu wil je ervoor zorgen dat je weer fit raakt, je start bijvoorbeeld met een beweegprogramma om te werken aan je mobiliteit, kracht en uithoudingsvermogen gericht op je heupen. Zo verminder je de kans op een volgende keer heupklachten.

       Ook ben je nu bewuster bezig met je lijf tijdens je dagelijkse bezigheden. Je ziet in dat de factoren die het risico op heupklachten doen toenemen zijn te veranderen. Jij hebt dit zelf in de hand. De eerste stap is gezet door een programma van Beweegzorg Online te volgen, de volgende is een definitieve stap naar een bewogen en gezond leven. Vaarwel risico’s, hallo gezonde Jij met je actieve leefstijl.

        

        heuppijn oefeningen

        Bij de meeste heupklachten is het aan te raden in beweging te blijven. Hier vind je oefeningen die je helpen om beter te bewegen. Al deze oefeningen zijn gratis en uit te voeren vanuit huis.

        Heb je last van stijfheid en ben je op zoek naar verlichting van je klachten?
        Kijk dan bij heupklachten oefeningen voor mobiliteit

        Wil je klachten voorkomen en je houding verbeteren? Kijk dan bij heupklachten oefeningen voor kracht 

        online begeleiding

        Heb je vragen of heb je hulp nodig? Fysio Frank helpt je graag op weg. 

        veelgestelde vragen

        vind hier antwoord op de meest gestelde vragen

        online fysiotherapie

        Plan een online consult fysiotherapie in bij Fysio Frank 

        chat met ons

        stel je vragen via de chat