kniekLACHTEN: informatie

Naast oefeningen is beweegzorg Online ook de vindplaats voor informatie over je lijf. Achtergrondinfo over klachten maar ook hoe je lijf in elkaar zit op het gebied van spieren en gewrichten. Wij delen graag onze kennis in begrijpelijke taal zodat je er ook iets mee kan, het is de bedoeling dat jij er uiteindelijk beter mee kan worden. Dit doen we aan de hand van een aantal vragen.

de kniepijn oplossingen van beweegzorg online

begrijp je pijn in je knie

Als je begrijpt hoe je lijf werkt en klachten ontstaan kan je klachten in de toekomst voorkomen. Beweegexpert Fysio Frank geeft uitleg en tips over de werking van je knie. Zo krijg je vertrouwen in wat je lijf kan en raak je meer gemotiveerd om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?

Herken je één of meer van de volgende punten? Neem dan contact op met je huisarts.

  • Koorts
  • Sufheid
  • Zweten
  • Hevige pijn in het been met uitvalsverschijnselen
  • Problemen met ontlasting
  • Misselijkheid en overgeven

  Bij slechts een klein deel van de mensen met kniepijn is er een aantoonbare oorzaak zoals botbreuken, zenuwbeknellingen, bloedingen, botkanker of bepaalde reumavormen.

   wat heb ik?

   Je hebt een zeurende pijn in je knie, of je hebt een zeurende pijn rondom de knie waardoor je na wandelen veel pijn ervaart. Het is niet alleen na het wandelen, je ervaart het ook als je lang stil zit. De pijnlijke knieën belemmeren je in het dagelijks leven en je moet het sporten erom laten. Als je de trap oploopt gaat het moeizaam en de trap aflopen moet je tree voor tree. Je knieën beginnen steeds stijver te worden en je bent bang om te bewegen. Je hebt knieklachten die ontstaan zijn zonder aanwijsbare oorzaak, in ieder geval zonder dat je erop bent gevallen. Deze knieklachten zouden het kunnen zijn: patellofemorale pijn, retropatellaire chondropathie, meniscopathie, springersknie, Osgood-Schlatter, artrose, kniekuilcyste of een slijmbeursontsteking.

    hoe lang gaan mijn knieklachten duren?

    Afhankelijk van de precieze oorzaak van je kniepijn, kan het zijn dat je knieklachten lang aanwezig zijn. Dit zal dan niet altijd tot klachten leiden, dat is dan weer afhankelijk van je belastbaarheid, oftewel hoe getraind je bent. Deze belastbaarheid bepaald in hoeverre je actief kan zijn met je knie. Gelukkig duren niet alle klachten heel lang. Een peesontsteking is vaak met 12 weken verdwenen en een slijmbeursontsteking kan met 4 tot 8 weken al weg zijn. De andere aandoeningen hebben echter een wisselend karakter en zijn zeer afhankelijk van je eigen inbreng. Als je goed getraind blijft dan zijn deze klachten veelal afzijdig. Maar als je trainingsritme niet goed afgestemd is of je doet te veel te snel dan kan het klachten opleveren. Een gedegen beweegprogramma voor je knieën is dan aan te raden.

     hoe kan ik mijn knieklachten onder controle krijgen?

     Je kan dus de eerste paar dagen verwachten dat je minder kan bewegen in je knie, dat het rood, warm en pijnlijk is. Dit is normaal en je hoeft je geen zorgen te maken. De consequentie is dat je ondanks de klachten toch nog in beweging wil zijn en waarschijnlijk minder pijn wil beleven. Je klacht heeft PEACE & LOVE nodig.

      Protect

      Bescherm je knieën de eerste dagen door minder beweging toe te laten. Je helpt daarbij je eigen lijf in zijn natuurlijk herstellend vermogen. In de eerste dagen is de pijn je gids om te kijken of je al meer kan bewegen. Luister dus goed naar deze signalen.

      Elevate

      Bij acute klachten aan de onderrug is het onmogelijk om dit lichaamsdeel hoger te leggen dan het hart zoals bij een arm of been. Je wil dit omdat je dan de passieve flow van vocht naar het hart en vaatsysteem helpt. Het kan wel fijn voelen om op je buik te liggen met een kussen onder je buik. Er is echter geen bewijs dat dit de flow beïnvloedt.

      Avoid anti-inflammatory modalities

      De reactie die ontstaat bij (dreigende) weefselschade is een ontstekingsreactie. Anti-inflammatoire middelen remmen deze reactie en zijn in de acute fase niet op zijn plaats. Pijnstilling kan beter door gebruik van andere medicijnen, Thuisarts.nl geeft meer informatie over medicijngebruik. Je wil juist het natuurlijk herstel van je lijf zijn gang laten gaan, de ontstekingsreactie is het systeem dat je daarbij helpt. Koelen is ook een manier om de reactie te vertragen, dit is ook niet gewenst. Je wil juist dat er warmte ontstaat om de enzymwerking te optimaliseren. (Dit geldt alleen voor klachten die geen pathologisch substraat kennen)

      Compress

      De toepassing van compressie kan worden gedaan door huisartsen, fysiotherapeuten of verpleegkundigen. Compressie of druk bij gebieden die rondom onder druk gezet kunnen worden verminderen verdere schade in een gewricht of rondom liggende structuren. Compressie kun je heel goed bij een knieblessure toepassen. Wat ook zeker helpt is bewegen, door te bewegen ververst het knievocht zich in het gewricht.

      Educate

      Doe kennis op over je klacht. Door meer te weten over de klachten kun je er beter mee omgaan. De informatie die op deze website aanwezig is kun je heel goed inzetten om informatie op te doen over je klacht. Zo kom je er achter wat je kan verwachten tijdens je knieklachten.

      Load

      Je lijf heeft baat bij belasting van je lijf. Het is ervoor ontworpen en zelfs bij klachten ben je nog in staat er mee te bereiken wat je wil bereiken. Begin binnen enkele dagen zo snel mogelijk weer je dagelijkse bezigheden te doen en let daarbij goed op signalen die erop duiden dat je te snel wil. Neemt de pijn toe? Dan is het te vroeg. Kun je op een andere manier wel bewegen? Dan bevordert dit je herstel en bouwt het aan je weefseltolerantie

      Optimism

      Heb vertrouwen in een goed afloop! Alle signalen die je ervaart tijdens je knieklachten zijn bedoeld om je te gidsen naar een optimaal herstel. Je hebt pijn en stijfheid omdat je aan het herstellen bent, niet omdat je iets fout doet. Je zoekt je grenzen op van wat je kan waarbij je deze signalen ook gaat opmerken. Zo ben je meteen in beweging en werk je positief mee aan het herstellen van je knieklachten.

      Vascularisation

      Klachten aan je bewegend lichaam omvatten ook matig intensieve beweegactiviteiten. Je wil daarbij een verhoogde hartslag voelen, meer beweging en een hoger ademritme. Vormen van matig intensieve beweegactiviteiten zijn: wandelen, fietsen, traplopen, oefeningen voor uithoudingsvermogen en kracht en de beweegprogramma’s van Beweegzorg Online.

      Exercise

      Training helpt bij het herstel van klachten en vermindert het risico op een herhaling van klachten. Je bouwt er aan je kracht, uithoudingsvermogen, mobiliteit en controle. Beweegzorg Online heeft beweegprogramma’s die je kan volgen om structureel aan je conditie te bouwen.

      wat is de oorzaak van mijn knieklachten?

      Kniepijn heeft veelal een onbekende oorzaak. Wel is bekend dat er een aantal risicofactoren zijn die veelal aanwezig zijn bij mensen met knieklachten:

       leefstijl

       • Roken
       • Overgewicht en zwaarlijvigheid
       • Slechte lichamelijke conditie

       werk

       • Stress
       • Herhaalde werkzaamheden
       • Zware werkzaamheden

       houding

       • Veel en lang autorijden
       • Lang staan
       • Lang zitten

       specifieke knieklachten

       Knieklachten kunnen worden veroorzaakt door een vermindering van de kwaliteit van het gewricht, dit noemen we degeneratieve aandoeningen. Een verminderde bedekking van het gewrichtsvlak met kraakbeen is hier een voorbeeld van. Ook kan het zijn dat je gewrichtsvlakken niet meer helemaal vlak zijn, er zitten dan rafeltjes aan de rand. Dit geeft in het gewricht irritatie die leidt tot ontstekingen als er te veel, te snel belast wordt. Retropatellaire chondropathie, of mensicopathie zijn hier dan de uitingen van.

       Te veel en te snel belasten is veelal ook de oorzaak van een springersknie en peesklachten zoals Osgood-Schlatter of ontstekingen aan de patellapees of de aanhechting van de hamstrings. Deze klachten hebben rust nodig en na de rust een geleidelijke opbouw.

       Bij patellofemorale pijn is de oorzaak niet altijd even duidelijk. Een verminderde spierkracht wordt wel vaak gezien bij deze klachten, ook zie je vaak dat er een kneuzing is van de knieschijf of een verkeerde belasting of toch weer te veel te snel wat leidt tot overbelasting.

        Je weet nu meer van je eigen lijf tijdens knieklachten. Nu is het tijd om deze kennis in beweging te zetten. Knieklachten hebben PEACE & LOVE nodig, het verschilt per moment wat dit inhoudt.

        In de eerste dagen kun je rustig aan bewegen op aanwijzen van je lijf. Je respecteert de pijn en accepteert de stijfheid omdat dit signalen zijn die passen bij het herstelproces op dit moment. Je vermijdt anti-inflammatoire modaliteiten zoals koelen en ontstekingsremmers en je blijft wel in beweging. Je hebt goede zin en vertrouwt op een positieve afloop van de klachten.

        Na een paar dagen merk je dat het bewegen alweer beter gaat en dat de signalen zich minder vaak laten horen. Je doet meer oefeningen zonder pijn en de stijfheid neemt ook af. Je kan dus meer belasten zonder klachten. In de komende weken neemt de pijn verder af en vermindert de stijfheid. Je bent na 8 tot 12 weken hersteld van je klachten.

        Nu wil je ervoor zorgen dat je weer fit raakt, je start bijvoorbeeld met een beweegprogramma om te werken aan je mobiliteit, kracht en uithoudingsvermogen gericht op je knieën. Zo verminder je de kans op een volgende keer knieklachten.

        Ook ben je nu bewuster bezig met je lijf tijdens je dagelijkse bezigheden. Je ziet in dat de factoren die het risico op knieklachten doen toenemen zijn te veranderen. Jij hebt dit zelf in de hand. De eerste stap is gezet door een programma van Beweegzorg Online te volgen, de volgende is een definitieve stap naar een bewogen en gezond leven. Vaarwel risico’s, hallo gezonde Jij met je actieve leefstijl.

         Kniepijn oefeningen

         Bij de meeste knieklachten is het aan te raden in beweging te blijven. Hier vind je oefeningen die je helpen om beter te bewegen. Al deze oefeningen zijn gratis en uit te voeren vanuit huis.

         Heb je last van stijfheid en ben je op zoek naar verlichting van je klachten?
         Kijk dan bij kniepijn oefeningen voor mobiliteit

         Wil je klachten voorkomen en je houding verbeteren? Kijk dan bij kniepijn oefeningen voor kracht 

         online begeleiding

         Heb je vragen of heb je hulp nodig? Fysio Frank helpt je graag op weg. 

         veelgestelde vragen

         vind hier antwoord op de meest gestelde vragen

         online fysiotherapie

         Plan een online consult fysiotherapie in bij Fysio Frank 

         chat met ons

         stel je vragen via de chat